Slagrutor var en gammal företeelse. Denna konst var absolut nödvändig när det gället att hitta en vattentäckt, om det skulle grävas en gårdsbrunn.

Slagrutemannen, eller kvinnan, som hade den gåvan skaffade en vidjeklyka som sedan hölls fast i båda händerna och hade spetsen riktad uppåt. De promenerade omkring på det område som var lämpligt för brunnens placering. Fanns där någon vattenåder gjorde slagrutan utslag med att spetsen vred sig neråt på det stället där grundvattnet fanns.

En modernare variant är att en koppartråd används i samma syfte, med ett liknande utslag.
Jag har provat båda varianterna, men är inte utrustad med den magiska gåvan som visar var grundvattent finns.

Det fanns i vårt hem i Gråberget ett gammalt instrument som kallades "Snepparn". Denna apparat var ett hjälpmedel när det var aktuellt med åderlåtning. Det skulle vara bra för kroppen om man tappade litet blod någon gång då och då.
Verktyget hade en liten skarpslipad egg som sattes mot ådern. När man utlöste fjädermekanismen hackades ett litet hål på blodådern och tappningen tog sin början.

Efter en liten stund, när en lämplig mängd tappats av, lades ett tryckförband över såret. Då var proceduren över och kroppen fick börja producera nytt blod.


Om någon besvärades av vårtor på sina händner fanns det medel mot dessa besvär. Man tog en ylletråd och knöt den runt vårtan. En knut för varje vårta. Man fick inte glömma någon. Sedan skulle tråden med alla knutarna läggas på något ställe där den kunde förmultna. När ylletråden hade förmultnat skulle vårtorna försvinna.

Själv provade jag denna procedur med en stor vårta på ett finger. Hör och häpna, detta fungerade. Skrock eller ej.

Källa: Harry Eriksson, pt.se

Share on Facebook! Share on Twitter! g+ Reddit Digg this story! Del.icio.us StumbleUpon

Articles i « Folktro »

Comments *

You don't have permmission to comment, or comments have been turned off for this article.
19 gäster, 0 användare

Släktträd

Recent

medlemmar
Stats
  • Totalt antal inlägg: 30
  • Totalt antal ämnen: 29
  • Online Today: 27
  • Online Ever: 891
  • (oktober 29, 2018, 04:57:29 AM)
Användare online
Users: 0
Guests: 19
Total: 19