Winnberg.nu

Lappen i Skinnskatteberg längtar till ödemarkerna

Gustav Winnberg
Alla som jobbar vid boardfabriken i Skinnskatteberg känner vid det här laget hans ständigt glada nuna. Fråga efter Gustaf Winnberg och få vet vem? du talar om, men säger Du " Lappen " blir du strax visad rätt. Inte är Gustaf same, men namnet passar honom ändå som hand i en handske. Den korta seniga figuren, det av fjällsol och vind i förtid fårade ansikte. Den plirande fjärrsynta blicken, bak de hornbågade glasögonen. Den en smula knäande, men vägvinnande - gången kort sagt hela gestalten verkar på något sätt vilsekommen i fabriksmiljön, därmed inte sagt att han inte fullgör sin uppgift så väl som någon.

Read More

Här är Skinnsbergs " Norrlandsmaffia"

Gustaf Winnberg" Här bor Norrlandsmaffian " står det på ytterdörren hemma hos Gustaf Winnberg f. 1906-04-30 Saltdalen Norge och Laura Winnberg, Långdahl Arjeplog. f. 1909 Arjeplog, bosatta Skinnskatteberg, men den norrländska maffian tycks inte ha några större likheter med sin italienska släkting. Deras lägenhet är fylld från golv till tak med textilalster som växt fram under Gustafs fingrar.

Read More

Erik XIV – Intriger, brodermord och skandalös kärlek

Erik XIVEtt historiskt radioprogram om renässansfursten Erik XIV som gått till historien som en fullfjädrad dåre och kvinnokarl. Han satte punkt för sin tid på tronen med en omöjlig kärlekshistoria. Och som grädde på moset: en ökänd ärtsoppa.

Read More

Gustav Eriksson Vasa – välvillig landsfader eller hänsynslös diktator?

radioEtt radioprogram om vår landsfader Gustav Eriksson Vasa. Hur gick det till när Gustav Eriksson blev kung Gustav den första av Sverige? Hans resa till toppen krävde en stor portion envishet och mod – men kantades också av våld, tyranni och maktfullkomlighet.

Read More

Cecilia Vasa – Sveriges mesta skandalprinsessa

radioEtt historiskt radio program om Cecilia Vasa dotter till den stora Gustav Eriksson Vasa. Hon vägrade underkastelse, istället partade, piratade och härjade hon sig fram genom livet och umgicks i Europas absoluta grädda.

Read More

Birger jarl - Så såg han ut

kungar
Birger Magnusson blev den sjätte och siste jarlen i Bjälboätten. Den förste jarlen var Birger Brosa, känd i Stellan Skarsgårds gestalt i filmerna om korsriddaren Arn Magnusson. När Birger jarl dog 1266 begravdes han i Varnhem i Västergötland. Där, i Varnhems klosterkyrka, finns det välkända stenporträttet på honom, ett porträtt som tros ha godkänts av Birger jarl själv.

Read More

Navigering

[0] Forum

Gå till fullversion