Att hitta samiska anor i kyrkböcker och andra källor kan vara knepigt. Samerna flyttade ofta och ibland till annat land, prästerna struntade i deras samiska namn och bofasta räknades av myndigheterna som assimilerade svenskar.
Fakta: Så hittar du samisk släkt
- Kyrkböckerna. Samer får ofta sökas i flera socknar, i olika län och ibland i Norge eller Finland.
- Skatte-, saköres- och mantalslängder samt jordeböcker. I mantalslängderna tecknades lappskattelanden för sig, vid sidan av byarna.
- Domböcker. Ofta de viktigaste källorna till samiska förfäders liv, i och med processer mellan samer och framför allt mot nybyggare om mark och fiskevatten.
- Samebyarnas arkiv. De flesta finns kvar hos byarna, men en del på museet Ajtte i Jokkmokk.
- Folkräkningar. Inga formella samiska folkräkningar har gjorts, men de finns med i utredningar 1936 och 1945 där man räknade upp skogslappar by för by, och även ättlingar till renskötare.
- Landskanslier. Resolutionsprotokoll med insyningar av lappskatteland och nybyggen. Finns på Landsarkivet i Härnösand och via SVAR.
- Lappfogdars arkiv. Finns på Landsarkivet i Härnösand, med uppgifter om namngivna personer.
- Norska riksarkivet. Via hemsidan arkivverket.no hittar man norska kyrkböcker och folkräkningar. Många samer flyttade mellan Sverige och Norge.
- Lapputredningar. Ett otal statliga utredningar har gjorts genom åren. De förvaras på landsarkiv och Riksdagens bibliotek i Stockholm.
- Databaser. Forskaren Kjell-Åke Lundström säljer uppgifter ur databaser med över 100 000 namn på cd eller usb. Delar av materialet finns på internet, via Sitjijarnge.
- Samiska resurscentra. Ajtte i Jokkmokk, ajtte.com, sydsamiska Gaaltjie i Östersund, gaaltjie.se och norska Sitjijarnge, sijtijarnge.no.
- Akademisk forskning. Bedrivs på bland annat centret Vaartoe vid Umeå universitet och Samiska högskolan i norska Kautokeino.
- Kurser etc. Lär dig mer med Sveriges släktforskarförbunds bok Samiska rötter, kurser och studiecirklar.
666 visningarPublicerad i Släkthistoria 5/2018