Riksarkivet måste inom en snar framtid lyckas med att läsa in och digitalisera äldre material som riskerar att förstöras. Detta för att säkra framtida tillgång till informationen som finns på dem. Därför ber Riksarkivet nu allmänheten om hjälp med att samla in gammal utrustning för uppspelning.
Riksarkivet rymmer mer än långa rader av kartonger fyllda med papper. Riksarkivet tar också emot, bevarar och tillgängliggör arkivmaterial i form av film, video, ljud, dataregister, filsamlingar m.m. Det material som myndigheten tagit emot under åren spretar åt alla håll. Här finns allt från ljudinspelningar rörande Kejneaffären, från första hälften av 1950-talet, till bortklippta snuttar ”videovåld” från 1980-talet. Däremellan finns det dataregister från Socialstyrelsens hälsoundersökningar på 60-talet och hemsidan för Linnéåret 2007. Kort och gott, vi har allt möjligt.
Genom åren har arkivalier överlämnats på massvis av olika media, vissa mer kända än andra, till exempel vaxrullar, ljudtråd, floppydiskar, laserdiskar och minidisc. Numer överlämnas denna typ av arkiv nästan alltid digitalt med hjälp av USB-stickor.
Risk för att information förstörs
Den största delen av det material som överlämnats till Riksarkivet kan läsas in och digitiseras med befintlig utrustning, men det finns luckor och för viss typ av media är det bråttom. Media som till exempel magnetband bryts ner av sig själva, vilket gör informationen på dessa oläsbar. Det finns risk för självdestruktion då de helt enkelt inte är beständiga media. Riksarkivet måste inom en snar framtid lyckas med att läsa in och digitisera dessa för att säkra framtida tillgång till informationen som finns på dem.
Ett annat scenario som inträffar relativt ofta är att myndigheter eller andra organisationer, hör av sig till Riksarkivet och säger att de påträffat avvikande format och undrar om Riksarkivet kan bistå med hjälp att läsa in materialet. I vissa fall kan det röra sig om allmänna handlingar som myndigheten inte kan läsa själva, i andra fall vet man inget alls om vad media innehåller.
Läs mer här hur du kan vara med och hjälpa rädda vårt kulturarv
Kontakt:
E-post: gammalteknik@riksarkivet.se
745 visningar