Här är Skinnsbergs ” Norrlandsmaffia”

” Här bor Norrlandsmaffian ” står det på ytterdörren hemma hos Gustaf Winnberg f. 1906-04-30 Saltdalen Norge och Laura Winnberg, Långdahl Arjeplog. f. 1909 Arjeplog, bosatta Skinnskatteberg, men den norrländska maffian tycks inte ha några större likheter med sin italienska släkting. Deras lägenhet är fylld från golv till tak med textilalster som växt fram under Gustafs fingrar.

Det var Laura som först köpte material till en korstyngskudde för att Gustaf skulle få något att göra vid pensioneringen. _ Men att brodera var tydligen svårare än han hade trott. När det körde ihop sig allför mycket blev han så arg att han slängde hela arbetet i golvet, berättar Laura. Kudden blev i alla fall färdig till sist och gav tydligen mersmak för sedan blev det fler kuddar, tavlor, vepor, löpare och ryamattor. Det mesta han har blivit presenter till barnen och bekanta. Laura gör efterarbetet: fållar och monterar för att broderierna ska komma till sin rätt ordenligt. Dessutom tävlar hennes virkade dukar med Gustafs alster på bord och hyllor. Gustaf sydde även renskinns tofflor av skinn som han köpte, när han var på semester i Norrland. Det är det skönaste skor som finns säjer Gustaf. Och när han var liten fick han sy sina skor själv.

13 syskon på fjället. Gustaf hade 13 syskon och bodde i en stuga i Merkenäs, Arjeplog, 2,5 mil från norska gränsen och invid den nya, omskrivna Silvervägen. Då fanns ingen väg alls, hans enda grannar var varg, björn och räv och Gustaf och hans syskon var nog också mer vilda än tama. Gustafs far ( Petrus Leopold Winnberg f. 1873 ) var en mångsysslande man, jagade och fiskade och på sommaren fick han lite betalt för han tog emot turister och lagade mat åt dem. Kor, får, höns och getter fanns till husbehov och en bit uppodlad mark. I sommarstugan bodde lärarinnan, som var inredd till skolsal från februari till första juni. och där undervisades Gustaf och hans syskon. Lärarinnorna kom från olika håll, mest söderifrån och Gustaf och syskonen hade mycket roligt åt att dom inte kunde åka skidor. Gustaf och hans syskon var uppväxta på skidor, det var ett evighetsarbete för Gustafs far att göra skidor till de tretton barnen, de bröts ju ganska ofta av. Stavar fick barnen tillverka själva av björkkvistar. Skridskor tillverkade barnen av sågblad och la i en skårad träbit och band fast under fötterna.

Till handelsboden en gång om året.

Den 1 april spände Per Theodor för hästen, och så bar det i väg till handelsboden för att proviantera för ett helt år. Dessemellan fick man åka skidor eller gå de åtta milen till närmaste handelsbod i Norge eller 12 mil till Arjeplog. Då fick man ro över två stora sjöar som var tre och sex mil långa, det var den kortaste och för övrigt den enda vägen. När Gustaf var tretton år flyttade dom närmare Arjeplog, fadern började att bli gammal och ville Komma närmare civilisationen.

Ingen tullman.

I Gustafs ungdom skulle han utbilda sig till Tullvaktare i Norge, bodde i två år hos en tullman som skulle lära upp honom. Men tullmannen var så mörkrädd att han inte vågade gå ut om nätterna. Gustaf och tullmannes dotter fick vakta gränsen i ställe. Efter två år for han hem för att börja arbeta i skogen i stället. Gustaf arbetade som lappdräng och det trivdes han med. På den tiden följde man renarna hela tiden och Gustaf bodde tillsammans med lapp-familjen i kåtor på fjället. Ofta var det- 40 grader ute, men man trängde ihop sig och kröp in under fällarna och klarade sig bra. Det var värst att gå upp om morgnarna.

Träslöjd och fotografering. Laura och Gustaf hade känt varandra sen barndomen när de gifte sig. Gustaf och Laura fick fem barn och flyttade neråt landet först 1952, närmare bestämt till Kloten, Örebro län. 1956 flyttade familjen till Skinnskatteberg, Västmanland. Gustaf var mycket intresserad av träslöjd och att arbeta med renhorn. Gustaf hade en önskan om att innan han dog , var att få fotografera solen, han gjorde många försök men bilderna blev ej så bra. Hans första kamera gjorde Gustaf själv, han hade fått en trasig lådkamera. Gustaf rev ut inälvorna och sen skickade han efter nya från Claes Ohlsson, Insjön. Det var den bästa kameran han haft, men Gustaf spelade bort den en gång till en lapp för 25 kronor.

Stugan vid Silvervägen… Innan släkten Winnberg kom till stugan i Merkenäs, bodde där en gammal lappgumma som det går många historier om. Bland annat berättas det att hon skrämde bort en björn en gång genom att lyfta upp kjolen och väsa några magiska ord. Sedan familjen flyttad därifrån bodde där en Stockholmska i stugan. Man gjorde ett tv-program om henne och stugan i Merkenäs, området var också aktuellt när ett trettiotal bilister fick övernatta i sina bilar på Silvervägen under en snöstorm, somliga sökte skydd i Gustafs gamla lada. Merkenäs borna gjorde många försök att förhindra att Silvervägen byggdes så närma stugan, men att rubba ett sånt beslut nog svårt till och med för Norrlandsmaffian.

Källa: Fagersta Posten Söndag den 14 mars 1999.. Anteckningarna skriven av Margaretha Winnberg

2 182 visningar

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!