Heliga Birgitta varnade för “Guds straff”
En religiös väckelse gick över landet. Det var denna stora rörelse som förde fram heliga Birgitta till kanonisation år 1391. Vadstena-diariet förklarar i början av 1400-talet att Birgitta hade förutsett pesten, och så kan man också tolka hennes ibland svavelosande uppenbarelser om ett snart väntande Guds straff. Själv hade hon hösten 1349 rest genom ett pestdrabbat Europa till Rom.
Redan under hennes livstid påbörjades arbetet med klostret i Vadstena, men det var först när hon hade dött 1373 och hennes kvarlevor fördes hem till Sverige som den religiösa vågen började. Genom alla donationer vet vi att överklassen drogs med i kulten, liksom att breda folklager vallfärdade till Vadstena.
Någon direkt koppling till de tre stora pesterna anges inte, men helgonets krav på moralisk resning och den säkert spridda uppfattningen om att hon hade fått rätt när hon varnade för Guds straff, kan ha bidragit till denna väckelserörelse som är en av de största som någonsin har dragit över vårt land.
Konsekvenserna visade sig också på en rad andra områden i samhället. Priset på jord sjönk direkt och kraftigt. Även om många gårdar åter fick brukare, eller deras marker odlades av grannarna, så var det svårt att upprätthålla arrendeavgifterna.
Källa: Ur artikeln Digerdöden – den medeltida pesten Populär Historia 10/2021
489 visningar