Skeletten i Magnus Ladulås gravtumba
Den 12 april 2011 rullades sakta men säkert den stora porträttstenen av gravtumban igen. I graven låg som väntat de åtta skrin som Olsson & Fürst med medhjälpare lagt ner i graven 1916. Skrinen var i utmärkt skick och utan större problem togs de upp och bars till sakristian, som fick tjäna som forskarrum.
Fil dr Maria Vretemark, Västergötlands museum, har varit vetenskapligt ansvarig under vårens gravöppning och gjort den osteologiska analysen (osteologi=läran om ben). Hon har, i likhet med Fürst, kommit fram till att sju vuxna individer lagts i familjegraven. Dessutom har hon hittat ben efter två barn.
Kista/skelett ett
Kön: Man
Dödsålder: 45-60 år
Kroppslängd: 185 cm
Tandstatus: Har tappat alla tänder i livet. Tandförlusten är kopplad till hans allmänna sjukdomstillstånd. Sjukliga förändringar: Kraftiga pålagringar på båda skenbenen och armbågsbenen som måste vara resultatet av långvarig sjukdom.
Bedömd som kung Magnus Ladulås. Magnus Birgersson föddes ca 1240. Han blev kung 1275 då han genom ett uppror avsatte sin bror Valdemar från tronen. Magnus dog bara 50 år gammal på Visingsö 1290 och ska ha burits till Stockholm av bönderna. Han valde själv sin gravplats i gråmunkarnas kloster i Stockholm. Tilltalsnamnet Ladulås är tidigast känt från 1400-talet.
Kista/skelett två
Kön: Man
Dödsålder: 20-30 år
Kroppslängd: 176 cm
Tandstatus: Svagt slitage och tre av fyra sexårständer har tappats pga karies, troligen redan i tonåren.
Bedömd som junker Magnus Birgersson, barnbarn till Magnus Ladulås. Föddes i Stockholm i september 1300. Valdes till tronföljare 1304, men efter Nyköpings gästabud, då hans far kung Birger hamnade i onåd, tillfångatogs han och avrättades genom halshuggning på Helgeandsholmen den 27 oktober 1320.
Kista/skelett tre
Kön: Man
Dödsålder: 45-60 år
Kroppslängd: 190 cm
Sjukliga förändringar: Läkt fraktur på vänster överarmsben.
Ett mycket kraftigt skelett från en storvuxen person. Bedömd som Valdemar Eriksson, sonson till exkung Valdemar. Dyker upp källorna 1345 (myndig då?) och omnämns sista gången 1368.
Kista/skelett fyra
Kön: Man
Dödsålder: över 60 år
Kroppslängd: 174 cm
Sjukliga förändringar: Spår av bihåleinflammation samt viss tendens till benskörhet.
Bedömd som Erik Valdemarsson, son till exkung Valdemar. Föddes 1272 och satt i riksrådet under Magnus Erikssons förmyndarskap. Dog någon gång mellan 1327-33.
Kista/skelett fem
Kön: Kvinna
Dödsålder: över 60 år
Kroppslängd: 161 cm
Tandstatus: Visdomständerna förlorade under livet.
Sjukliga förändringar: Höger lårben är skadat i leden och detta har hämmat benets tillväxt. Ledkulan har halkat ur läge och vid 18-20års ålder har den växt fast snett. Leden har blivit missformad och har senare i livet utvecklat
kraftig artros (ledvärk). Benet är två centimeter kortare och kvinnan måste har varit låghalt och med stigande ålder haft allt svårare att stödja på benet. Hon led också av osteoporos (benskörhet).
Kraniet har en mycket speciell form som troligen har skapats medvetet genom att huvudet varit lindat i unga år. Detta var en sedvänja i norra Tyskland och Holland och levde kvar på ön Marken i Holland på 1900-talet. Lindningen gjordes för att skapa en ”vacker” huvudform.
Bedömd som drottning Helvig, grevdotter från Holstein i norra Tyskland. Föddes någon gång 1255-60 och dog mellan 1324-26. Hon och Magnus gifte sig i Kalmar 1276 och fick åtminstone 6 barn.
Kista/skelett sex
Kön: Kvinna
Dödsålder: 35-50 år
Kroppslängd: 171 cm
Tandstatus: Svagt slitage och en del karies.
Möjligen är även detta kranium deformerat medvetet.
Bedömd som Rikissa Magnusdotter, dotter till kung Magnus och drottning Helvig. Hon föddes mellan 1285-87. Bortlovades till Sankta Clara kloster vid sex års ålder och blev dess första abbedissa 1335. Rikissa dog den 17 december 1348.
Kista/skelett sju
Kön: Man
Dödsålder: 35-50 år
Kroppslängd: 175 cm
Tandstatus: Fina, jämna tänder utan karies. Emaljhypoplasier på framtänderna – små gropar eller linjer som beror på störningar under tandens utveckling. Många personer har enstaka sådana förändringar utan att det betyder något. Utbredda områden med gropar och defekter kan bero på D-vitaminbrist (rakitis), men i detta fall handlar det troligen om spår från en kraftig febersjukdom under barndomen.
Bedömd som Erik Valdemarsson, sonsonson till exkung Valdemar. Dyker upp i källorna 1375 (myndig då?)och dog 1388. Med honom dog Bjälboätten, eller folkungaätten som den tidigare kallades, ut.
Barnskelett/kista åtta
Ben ifrån två barn hittades i kista åtta. Benen har bedömts komma från ett barn som dött vid 2,5 års ålder och ett barn som dött vid ca 10 års ålder.
2 205 visningarUr: gravöppning 2011 utställning.pdf