Agda i porten

Agda Persdotter, även kallad “Agda i porten”, hennes exakta födelse- och dödsår är okänt, hon var Erik XIV:s frilla 1558–61 och kanske 1563–65. Agda tros vara dotter till rådmanen Peder Klemetsson i S:t Nicolai, Stockholm dock är denna uppgift omöjlig att veta sanninghalten i.

Dock tyder det mesta på att Agdas far skulle ha varit en mycket välbärgad handelsman och rådman i Stockholm som skulle härstamma från Finland.

Agda var Erik XIV:s första frilla och bekräftades först som frilla efter att Erik hade flyttat till kalmar 1558, i maj 1558 anländer Agda till kalmar där hon tilldelades ett eget rum även kallat “Agdas Kammare”, och den först Januari 1559 föds dottern Virginia.

Det som är känt är att Erik & Agda fick åtminstone två döttrar Virginia och Constantia som sedemera gift sig med häraldshövdingen Henrik Frankelin

På hösten 1560 förde Erik med sig Agda till Stockholm där hon den 13 juni födde Constantia.

En förmodad tredje dotter till Erik XIV och Agda, Lucretia (född 1564), men det saknar helt belägg för detta. Lucretia uppges i en källa ha varit hustru till en Daniel Zelow. När hon vart änka 1563 är det möjligt att hon åter igen vart frilla till Erik.

År 1565 ersattes alla Eriks favoritfrillor av Karin Månsdotter

Agdas vidare liv tros vara okänt lika så när hon avled, men det finns uppgifter att hon skulle ha gift sig med den kungliga befallningsmannen på stegeholms slott i Västervik Christoffer Olofsson Stråle av Sjöared.

Erik XIV:s Frillor & barn
Agda Persdotter:
1) Virginia (1559-1633)
2) Konstantia (1560-1649)

Karin:
3) ett barn, okänt vilket kön, som dog liten.

Okänd frilla:
4) Lukretia (1564-)

Okänd frilla:
5) Margareta (-1618) (gift med Olaus Clarvallensis)

Källor:
*  Hans Gillingstam, “Agda Persdotter, hennes släkt och Erik XIV:s dotter Lucretia. En källkritisk studie”, Släkt och Hävd 2001:2-3, s. 156-160.

* Gadd, Pia: Frillor, fruar och herrar – en okänd kvinnohistoria Falun 2009

2 779 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!