Äppar dräpte modern

Hustrun till Sjul Andersson, en fjällapp från Tjidtjak, hon tala om för mig en historia om äppar. Där uppe i fjället var det två kåtalag, kåtorna låg bredvid varandra, och dom som bodde i dom var släkt. En lördagskväll då höll hustrun i den ena kåtan på att bada barnet, och då öppnades dörren och en liten pojke kom in.

Han kunde väl vara en sju år ungefär. Och hon såg strax att det int var något riktigt barn, för han hade renmossa i håret. Och när han kom in hälsa han och sade: ”God afton, min faster.” Men hon hade aldrig sett han förr, så hon sa: ”Jag är int din faster, det kanske är hon som bor i andra kåtan.”

Men hon där var gift och hade ett barn med sin man. Men hon förstod att hon nog hade haft ett barn förr och att hon hade mördat det. ”Ja, då går jag dit”, sa äppar, för hon förstod att det var en sådan. ”Men skona dom som är där, gör dom ingenting”, sa kvinnan till han när han gick. ”Nej, dom skonade int mitt liv”, sa äppar, ”då skall int heller jag skona deras liv.” Och så gick han. Och efter en stund hörde hon ett tjut åt den andra kåtan till. Då hade äppar gått dit och dräpt både kvinnan och barnet där.

Källa: http://www.sprakochfolkminnen.se/om-oss/kartor/sagenkartan.html#/record/50700

1 060 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

Visa
Göm