Djurgårdsvaktare – Johan Ersson Winnberg
” Och det var så här tillgånget att…” säger Margaretha Andersdotter (mor till Johan. Ersson Winnberg ), när hon rättfärdig och ödmjuk står in för S:ta Claras konsistorium för att redogöra för vad som hände henne och hennes nyfödda son natten mellan den 28 och 29 april 1624. Konsistorieprotokollet ( Stadsarkivet, S:ta Clara församling Band 4, sid 92 ) lyder: ” Hon har kommit till skada för sitt barn, vilket då var fem veckor gammalt och berättade hon, att det var så där tillgånget, att hon lade sig om aftonen med barnet och båda två somnade.
Om morgonen vaknade hon emellan ett och två och så grät det litet och strax så avsomnade det. ” ” Scententia; Med henne skall så förklaras som tillförene bemärkt är, dock skall hon stå vid S:ta Claras kyrkodom i tre veckor. ” Men dop skedde den 3 juni samma år, och barnets namn var Johan. Johan Ersson. Mårten Skinnare stod fadder. Vad hände natten mellan den 28 och 29 april? En mjölkallergi eller en encephalit ger ofta en stridor, en skendöd, som ej sällan inträffar under nyföddhetsperioden.
Denna kännetecknas av benägenhet för uppkomst av andningshinder i näsa och svalg, vilket ofta försvinner, när det lilla barnet kommer i sittande ställning eller läggs på mage. Det måste säkerligen ha uppfattats såsom ett mirakel efter den tidens kunskap, när den lille Johan vaknade till liv och hans mamma befriades från kyrkokonsistoriets dom. En liten pilt, som knappast ansågs överlevnadsduglig blev liksom en porslinsfigur av andra sorteringen, den där aldrig vill förolyckas, omsider 103 år gammal.
Margareta Andersdotter var gift med Erik Jönsson Bysseskytt, född 1594 i Nikolai församling. Den 5 okt, 1628 kristnade herr Lang Erik Bysseskytts andra barn, dottern Margareta (Eriksson ), varvid även nu Mårten Skinnare stod fadder. Familjen bodde nu på Norrmalm i S:ta Clara församling. (Stadsarkivet ).
1 490 visningarKälla : Lars- Eriks Winnbergs Släktkrönika.