Hela dagstidningstjänsten tillgängligt maj ut
Genom ett tillfälligt avtal har Kungliga biblioteket (KB) kunnat öppna upp sin söktjänst Svenska dagstidningar för alla i hela Sverige under coronakrisen. Men nu löper avtalet ut och den 31 maj blir sista dag att söka i de upphovsrättsskyddade tidningarna.
I KB:s tjänst Svenska dagstidningar kan du söka efter till exempel släktingar bland drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020.
Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån men under coronakrisen har KB genom ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access kunnat ge alla full tillgång till hela databasen på nätet. I första hand gällde avtalet under april men det förlängdes sedan ytterligare en månad. Nu avslutas avtalet och sista dag att ta del av de annars upphovsrättsskyddade dagstidningarna blir den 31 maj.
Många har använt tjänsten
Tidsgränsen ligger vid 1904 i skrivande stund. Tidningar utgivna senare är upphovsrättsligt skyddade och därför inte tillgängliga i tjänsten på nätet. Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än så efter den sista maj kommer precis som innan kunna göra det genom att besöka ett bibliotek som anslutit sig till tjänsten.
Det tillfälliga avtalet har gett KB en möjlighet att testa och utvärdera kapaciteten på söktjänsten, som har varit flitigt använd sedan det tillfälliga avtalet trädde i kraft.
– Vi kommer nu att tillsammans med rättshetsinnehavarna utvärdera det tillfälliga avtalet för att se hur vi kan utveckla våra söktjänster i framtiden. Vi behöver även se över vår driftsmiljö eftersom det ibland varit svårt att göra sökningar då många använt Svenska dagstidningar, säger biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar.
Fakta: Svenska dagstidningar
Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av KB.
Besök tjänsten Svenska dagstidningar
Källa: KB
Källa: rötter
2 046 visningar