Boktipset – Inlåsta

Fängelser, hospital, sinnessjukhus, barnhem och alkoholistanstalter är exempel på institutioner där tusentals och åter tusentals människor under de senaste århundradenas historia tillbringat längre eller kortare perioder i sina liv.

För den person- och släkthistoriskt intresserade utgör de arkiv som dessa inrättningar lämnat efter sig en guldgruva som i många fall kan hjälpa till att rekonstruera förfädernas levnadsförlopp. En del av dem blev av ett oblitt öde hänvisade till ett liv med sjukdomar och handikapp och kanske till en livslång tillvaro på någon institution.

Andra tillbringade endast en kort tid eller en viss period i livet som inlåsta. Många bröt mot samhällets lagar och fick för detta plikta med långa tider i fängelse. Ytterligare andra var de prostituerade kvinnor som tvingades till vistelse på kurhus eller tvångsarbetsanstalt.

I boken presenteras olika institutionsarkiv med tips och exempel på vilka uppgifter som kan hittas i dessa. Vid sidan av olika typer av institutionsarkiv tar ett särskilt kapitel upp forskning i polisiära arkiv.

Provläs boken här

Källa: rötter.se

ISBN: 9789188341433
Författare: Roddy Nilsson
Förlag: Sveriges Släktforskarförbund
Antal sidor: 112
Bindning: Inbunden

4 400 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!