Isala kungslada

I Svärdsjö i Dalarna finns den medeltida byggnaden Isala kungslada. Ladan förknippas med Gustav Eriksson Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520–21, då han reste runt för att värva anhängare inför resningen mot Kristian II. 1666 beslöt regeringen att biskopar och landshövdingar skulle inventera landets fornminnen och minnesmärken. Då upptäcktes Isala kungslada.

Isala kungslada

Det sägs att Sven Elfsson, som ägde ladan, ska ha hjälpt Gustav Eriksson Vasa att gömma sig undan danskarna under vintern 1520–21. Kungen befann sig då i Dalarna för att värva anhängare inför resningen mot Kristian II. Isala kungslada är timrad med en teknik som användes under senmedeltiden. Därefter har den byggts om vid flera tillfällen och lappats med nytt timmer. Det var när ladan upptäcktes som man även noterade att den var i dåligt skick. Vid flera tillfällen under 1600- och 1700-talen underhölls och renoverades den därför.

Minnessten i porfyr vid Isala kungslada

Minnessten

1787 bekostade Gustav III en upprustning av ladan och reste en minnessten i porfyr vid sidan av den. Att uppmärksamma ladan var ett sätt för kungen att uppmärksamma bönderna i Dalarna. Han beslöt också att anslå en tunna kronospannmål årligen för underhållet av ladan.

 

 

 

Fakta: SFV

350 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!