Katarina av Sachsen-Lauenburg

Katarina av Sachsen-Lauenburg (1)

Katarina av Sachsen-Lauenburg föddes den 24 september 1513 som dotter till hertig Magnus I av Sachsen-Lauenburg och Katarina av Braunschweig .

Då Gustaf Vasa utsåg Katarina till sin blivande hustru, styrdes han endast av politiska motiv – han ville genom att förbinda sig med en tysk protestantisk furstefamilj stärka sin nya kungavärdighet. Dessutom var Katarinas äldre syster Dorothea gift med den danska kronprinsen Kristian (senare Kristian III) och på det sättet kom han också i en närmare relation till det danska kungahuset.

Giftermålskontraktet avslutades i Lübeck den 19 mars 1531 och i juni samma år avseglade den svenska flottan, under Lars Siggesson Sparres befäl, för att hämta Katarina och föra henne till Sverige. Den 24 september – samma dag hon fyllde arton år – firades bröllopet i Stockholm med pompa och ståt – vigseln förrättades av den nyvalde ärkebiskopen Laurentius Petri och var så ståtlig som den svenska statskassas tillät.

Det uppstod snart en känslokyla mellan Katarina och Gustav Vasa, mycket för att Katarina inte förstod sin man, och för att hon – sägs det – var svag till karaktären, svårmodig till lynnet och missnöjd med de förhållanden, som hon blivit satt i. Eftersom kung Gösta (som han kallades) hade ett häftigt temperament, förekom det ofta bråk och gräl mellan makarna. Och även fast de fick sonen Erik (XIV) 1533, blev det inte bättre mellan dem.

Det sägs också att Katarina – genom oförsiktiga uttalanden – sått splittring mellan sin man och hans anförvanter. Katarina dog dagen före sin 22-årsdag, och även dagen före deras 4-åriga bröllopsdag, den 23 september 1535, och begravdes i Uppsala domkyrka.

(1) Porträttet på Katarina kan också föreställa Gustav Vasas dotter Sofia Vasa.

Källa: Sveriges regenter – Lars O. Lagerqvist och Kungliga släktband – Ulf Sundberg

1 819 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!