Upptäckten av en 100 år gammal massgrav
Upptäckten av en 100 år gammal massgrav med runt 50 avlidna från ett mentalsjukhus på Frösön väcker starka reaktioner.
– Det är helt avskyvärt och det innebär ju också att man inte alls haft känsla för att dessa personer också är levande varelser, säger Barbro Hejdenberg Ronsten ordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.
Det var i samband med utbrottet av coronapandemin i våras som ett gammalt rykte bland anställda på kyrkogården åter kom på tal. Att patienter på det statliga mentalsjukhuset Frösö sjukhus dött i ett utbrott av spanska sjukan hösten 1918 och lagts i en massgrav, vilket Östersunds Posten var först med att berätta.
När Joel Nordkvist som är moderaternas gruppledare i Östersund började forska i saken fick han det bekräftat i det gamla hospitalets dödsböcker.
– Jag gissar att det var av sanitära skäl. Man såg det att det dog folk på ganska löpande band där ett tag, en dag så vet jag att det begravdes 14 stycken.
Enligt Peter Nilsson, professor och chef för enheten för medicinens historia vid Lunds universitet var Norrland var hårt drabbat av spanska sjukan. Väldigt många unga människor dog och det kan lett till drastiska åtgärder.
– Valet av att begrava tillsammans måste man också förstå ur smittskyddssynpunkt. Med våra ögon sett kan det ju detta vara oetiskt, namnlösa gravar. Men vid den tiden visste man inget om virus till exempel. Det är möjligt att man tillgrep drastiska metoder för att helt enkelt begränsa smittan.
Nu fanns det ju flera såna här mentalsjukhus runt om i landet, kan det ha förekommit på fler ställen?
– Jag har ingen kunskap om det men det är ju inte uteslutet att det förekommit.
Frösö sjukhus hade runt 600 vårdplatser och lades ner i slutet av 80-talet.
Källa: https://sverigesradio.se/artikel/7577988
4 984 visningar