Projekt Magnus Ladulås

Kung Magnus Ladulås och hans familj har i århundraden trotts vara begravda i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Men nya analyser 2011 av skelettdelarna avslöjar att det är en bluff.

De nio personer som fanns i gravtumban som öppnades är begravda någon gång kring cirka 1430–1520. Kung Magnus Ladulås dog redan 1290.

”Att resultaten skulle vara missvisande kan uteslutas”, skriver professor Göran Possnert vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

“Redan den första av de olika analyser som vi låtit göra avslöjar alltså att kung Johan III på 1570-talet hade låtit placera Magnus Ladulås tumba över fel grav”, säger filosofie doktor Maria Vretemark på Västergötlands museum.

Hon är vetenskapligt ansvarig för projektet och anser att forskarnas upptäckt är “sensationell” och en “fantastisk historia”. Hon förutspår att den kommer att väcka genklang i stora delar av forskarvärlden.

“Den visar vikten av källkritik förstås, men också hur maktens män på 1400- och 1500-talen på olika sätt använder historien för att nå politiska syften”, säger hon.

Men nu är alltså den historiska lögnen avslöjad – efter mer än 400 år.

Arbetet med att hitta Magnus Ladulås kvarlevor är dock inte avslutat. Projektgruppen tror att kung Magnus ligger begravd i den södra graven framför koret, den grav där kung Karl Knutsson lät sig begravas på 1400-talet.
En tillståndsansökan att öppna Karl Knutssons grav har skickats till hovet.

Ny gravöppning 2012 (Dagens Nyheter 23 mars 2012.) 
Nu har ännu en grav i Riddarholmskyrkan öppnats i jakten på den försvunna kungen. I kung Karl Knutsson Bondes grav finns sju individer. Sannolikt är en av dem Magnus Ladulås.

– Vi har stor förhoppning om att det är Magnus Ladulås kvarlevor som kan ligga i gravtumban. Nu ska benbitarna analyseras för att man ska kunna bestämma kön, dödsålder, sjukdomar och skador. Kranierna ska även skannas för en rekonstruktion av utseendena, säger Maria Vretemark, vetenskapligt ansvarig på projekt Magnus Ladulås.

Projektet började för tio år sedan då Birger Jarls grav i Varnhems klosterkyrka öppnades. Förra våren öppnade forskarna den norra graven i Riddarholmskyrkan och fann skelett från 1400-talet. Där trodde de att Magnus Ladulås låg men man fann inga rester av honom.

I kung Karl Knutsson Bondes nyöppnade grav har projektgruppen funnit tre manliga skelett. Ett av dem är daterad som en 20-åring och ett skelett uppskattas vara en 40–50-åring som kan vara Magnus Ladulås.

–I går skickades de första benbitarna till Uppsala universitet för analys. Nu har vi letat efter Magnus Ladulås kvarlevor i flera omgångar och vi ska göra allt vi kan för att nysta i de trådar som finns. Vi har några väldigt spännande veckor framför oss, säger Maria Vretemark.

Frågan om det verkligen är Magnus Ladulås som ligger i den södra graven kommer att vara besvarad innan den 25 april, då det är åternedsättning i graven. Och om dna-analyserna visar att det rör sig om en släkting till Birger Jarl, då kan det vara Magnus Ladulås kvarlevor.

– Det här projektet är unikt i världen på grund av att materialet är från 1200-talet. Det är superspännande med medeltida kungar, och eftersom de gamla benen inte har mycket dna kvar så är det ett jätte­jobb vi har framför oss, säger Lin Annerbäck, samordnare på projekt Magnus Ladulås, Stockholms medel­tidsmuseum.

Källa: Svd

4 857 visningar

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!