Sveriges dödbok 9

Sveriges dödbok kommer innan jul att släppas i två versioner – en på nätet och en som usb-sticka. Men hur kommer versionerna skilja sig åt? Här hittar du svaren!  Nu närmar sig den efterlängtade lanseringen av Sveriges dödboks nionde version.

Ungefär samtidigt kommer den storsäljande databasen att för första gången släppas i abonnemangsform på nätet.

Vad kommer då att skilja webbversionen från den mer bekanta sökdatabasen på usb-sticka? Till att börja med kommer posterna, det vill säga uppgifterna om varje person, att ha samma innehåll i båda versionerna. Men för att Dödboken ska fungera bra på nätet har de avancerade sökmöjligheterna behövt bli något färre i webbversionen.

Uppdateras kontinuerligt på webben

Usb-versionen kommer alltså att ha något fler avancerade sökmöjligheter än databasen på webben. I gengäld kommer databasen på webben uppdateras kontinuerligt, till skillnad från usb-databasen. En annan fördel som webbversionen har är att den kommer att fungera oberoende av operativsystem, både på PC och Mac.

De båda versionerna kommer att säljas separat. Sveriges dödbok 9 som usb släpps som vanligt i Rötterbokhandeln medan webbversionen beställs på Rötter. Tillgång till webbversionen av databasen kommer att ske via inloggning på Rötter. Här är mer detaljerad information om de båda produktalternativen:

Sveriges dödbok 9 (usb)

Inköp: Databasen på usb beställs i Rötterbokhandeln och installeras på din dator.

Pris: Inköpspriset är en engångskostnad för produkten: 650 kr (ordinarie pris), 600 kr (medlemspris).

Uppdateringar: Usb-produkten kommer inte att kunna uppdateras löpande. Uppdateringar, rättelser och nya poster publiceras, som tidigare, i nästa version av usb-databasen.

Kompabilitet: Fungerar inte på Mac utan inköp av tilläggsprogram.

Sökning: Sökning kommer att kunna ske på samma sätt som i den senaste versionen av databasen. I jämförelse med webbversionen kommer den att innehålla något fler avancerade sökmöjligheter.

Sveriges dödbok (webbversion)

Inköp: Beställs på Rötter, tillgång till databasen via inloggning direkt på plattformen.

Pris: Abonnemang på Sveriges dödboks webbversion kommer att kosta 399 kr/år. (Föreningsmedlemmar kan få 100 kr rabatt genom att använda en särskild kod som de får av sin förening).

Uppdateringar: Rättelser införs löpande och uppdateringar med nyregistrerade uppgifter tillkommer ett par gånger om året.

Kompabilitet: Fungerar oberoende av operativsystem, både på PC och Mac.

Sökning: Sökfunktionen är anpassad för att fungera smidigt på webben och därför blir sökmöjligheterna inte lika avancerade som i usb-versionen. Till exempel kommer sökning inte kunna ske utifrån yrke, även om info om yrke finns att visa i posten. Funktionen för att visa kopplingen mellan gammal och ny församling kommer inte heller finnas med i webbversionen.

Mer om Sveriges dödbok

Arbetet med att ta fram nya versioner av Sveriges dödbok har pågått sedan 2002 genom projektet Namn åt de döda. Idag arbetar omkring 500 volontärer med att tyda kyrkböckernas anteckningar och registrera poster i databasen. Utan dem hade inte dödboken varit möjlig att ta fram.

Den senaste versionen av Sveriges dödbok, nummer 8, utkom vintern 2021 och sträcker sig från 1830 till 2020. Den innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för de 15,4 miljoner som avled mellan de åren.

Version 9 av Sveriges dödbok släpps på usb och som abonnemang på Rötter, i november-december 2023.

Källa: rötter.se

1 451 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!