Alfred Albanus Winnberg

Före fjällstugornas tillkomst i Merkenis hade en same som inte flyttade med renarna bosatt sig vid västra ändan av Tjaktjajaure på samma backe som den nuvarande bebyggelsen är anlagd på. Samen byggde en torvkåta där han bodde och en getkåta där han hade fem getter. Han bodde där i tre vintrar innan han flyttade till Randalen i Norge.

Den gamla kåtan efter samen reparerade Merkenis första åbo och använde den vid fiske. Merkenis andra åbo Petrus Winnberg satte så småningom upp en fiske kåta på platsen. I den kåtan bodde Alfred Winnberg, son till Petrus, då han gifte sig. Tjaktjajaure betraktades på den tiden som annex till Merkenis. På samma sätt var det med Örnberget då Axel Winnberg gifte sig och bosatte sig där. Det var ett annex till Vuoggatjålme. Alldeles i början av 1910-talet timrade Alfred Winnberg en sexkantig liten stuga av björktimmer, där han bodde med hustrun Hilda och sonen Alexander.

Åren 1917-18 byggde han en större stuga av furutimmer. Där bodde han till 1920, då han sålde sina hus till Edvard Wallström som var båtbyggare i Rognan. Alfred Winnberg med familj lämnade fjällvärlden och Arjeplogs socken och flyttade till Halland för att aldrig återkomma.

446 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

Visa
Göm