Pressarkivet släpps online – Fri tillgång till 400 år av nyheter

För den som har tröttnat på dagsaktuella nyheter finns nu ett annat alternativ. På grund av ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kan vem som helst få tillgång till tjänsten Svenska dagstidningar, som samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering digitalt.

I vanliga fall är bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån, på grund av upphovsrätt, och den som har velat läsa material från senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som har anslutit sig till tjänsten.

Men på grund av den rådande smittspridningen är det svårt att ta sig till ett bibliotek. Därför har de båda parterna kommit överens om avtalet. Till att börja med är det fri tillgång till Svenska dagstidningar i april månad.

Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats.

3 064 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!