Folkrörelsearkivet ska blir mer tillgängligt

Folkrörelsearkivet i Västerbotten får drygt två miljoner kronor för att hitta tidigare okända händelser, väcka intresse och göra arkivet det mer tillgängliga för allmänheten.

Det är Svenska Postkodstiftelsen som bidrar med pengarna till projektet “Det demokratiska arkivet” som ska pågå under två år i samarbete med Västerbottens museum.

– Bidraget ger oss möjlighet att lyfta fram våra samlingar till en större publik. Här finns mycket att upptäcka och lära, för både stora och små, säger Anna Sténs, nytillträdd chef vid Folkrörelsearkivet.

Genom att allmänheten får större tillgång till det som göms i arkivet och lär sig hur det kan nyttjas hoppas man öka förståelsen för samhällets utveckling och ge insikt om allas möjlighet att själva bidra till samhällsutvecklingen.

– Arkiv upplevs av många som svårtillgängliga och riskerar därför att betraktas som ointressanta. Genom att knyta samman handlingar från Folkrörelsearkivet med Västerbottens museums fotografier och föremål både vidgar vi berättelsen och gör den mer greppbar. Våra verksamheter, men framför allt besökarna har mycket att vinna på ett utökat samarbete, säger Karin Holmgren, första arkivarie vid Folkrörelsearkivet och ansvarig för projektet.

En särskild utmaning i projektets särskilda utmaning blir att hitta tidigare okända händelser och berättelser från länet. Med en podd, föredrag och berättararrangemang kommer allmänheten att kunna ta del av arbetet och de fynd som görs.

– Arkiv är en del av samhällets kollektiva minne, en förvaltare och förmedlare av information och kunskap och därigenom en viktig byggsten i en demokrati. Vi är därför glada att kunna stötta Folkrörelsearkivet i Västerbotten, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.

Karin Holmgren, ansvarig för projektet “Det demokratiska arkivet” och Anna Sténs, nytillträdd chef vid Folkrörelsearkivet, ser fram emot arbetet som fått drygt två miljoner i bidrag.
1 862 visningar

Källa: Vk

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!