Alla KB:s dagstidningar fram till 1906

Lagom till sommaren har Kungliga biblioteket (KB) avslutat ett stort digitaliseringsprojekt. Hela tidningsarkivet till och med 1906 finns därmed tillgängligt för alla att bläddra i på nätet.

Tack vare en donation på 45 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia, en välgörenhetsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin, har KB nu digitaliserat och tillgängliggjort hela sitt pressarkiv till och med utgivningsåret 1906.

Totalt 6,6 miljoner tidningssidor

I oktober 2018 laddades det första numret upp. Det var ett exemplar av Norrlandsposten från den 5 september 1837. Post- och inrikes tidningar från 1 september 1900 blev det sista numret att levereras i projektet.

Allt som allt är det nu 4 563 698 sidor från 1 443 olika tidningstitlar som har gjorts fria och tillgängliga för alla att ta del av. Allt är samlat i söktjänsten Svenska dagstidningar.

Tillsammans med de 2 miljoner upphovsrättsfria sidor som tidigare digitaliserats i andra projekt, så kan KB nu erbjuda fria tillgång till drygt 6,6 miljoner sidor från närmare 1 500 tidningar och tidskrifter.

– En fantastisk kulturskatt finns nu att botanisera i, med 260-års tidningsutgivning från Sveriges alla hörn, säger Jonas Ahlberg, som har lett projektet på KB.

125 miljoner sidor återstår

Tidningsutgivningen till och med 1906 och från och med 2014 är därmed avklarad. Nu återstår åren 1907-2013, ungefär 125 miljoner sidor.

KB letar ständigt efter nya möjligheter att utöka sina digitala samlingar, men det kostar.

– Som alltid med historisk digitalisering så är KB beroende av extern finansiering för att kunna digitalisera sina samlingar. Tyvärr finns inget nytt stort projekt på horisonten. Det vore formidabelt om så vore fallet, men dessvärre är det inte så i dagsläget, säger Jonas Ahlberg.

Gå till Svenska dagstidningar

Källa: rötter.se

467 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!
Protected with GEO protection plugin