Nils Kettilsson (Vasa)

Nils Kettilsson (Vasa), död tidigast 1378, var väpnare, svenskt riksråd och fogde på slottet Tre Kronor, häradshövding i Frötuna skeppslag i Roslagen. Gift senast 1369 med Christina Jonsdotter (Rickebyätten).

Nils Kettilsson föddes vid okänd tidpunkt, plats och land, och nämns första gången i källorna 1355, då han redan var vuxen och fogde på slottet Tre Kronor i Stockholm. Han var häradshövding i Frötuna skeppslag och ägde åtskilliga gårdar i Roslagen, däribland Björnö i nämnda skeppslag, och stamgården Vasa i Skeppstuna, vilka ärvdes av sonen Krister Nilsson (Vasa).

Efter föräldrarna ärfde han bl. a. Björnö och den i Seminghundra härad, där han redan 1401 var häradshöfding, belägna gården Vasa..

Vasaättens äldre medeltida vapen innan Gustav Vasa gjorde om vapnet till en kärve

Han var nära lierad med drotsen Bo Jonsson (Grip) och Karl Ulfsson (Sparre av Tofta) och i likhet med dem anhängare av konung Albrekt av Mecklenburg i kampen mot Folkungarna. 1371 och 1376 nämns han som kung Albrekts rådgivare i Sverige.

Genom sin börd tillhörde Nils Kettilsson utan tvivel lågadeln, men hans hustru Kristina Jonsdotter, som var dotter till riddaren Jon Nilsson, synes ha representerat ett något högre skikt inom frälset, varför giftermålet torde ha banat väg för Nils Kettilssons och Vasaättens sociala upphöjelse. I sitt äktenskap hade han utom sonen Krister Nilsson (Vasa) och döttrarna Ramborg Nilsdotter (Vasa), som redan 1376 var gift med lagmannen och riddaren Tord (Röriksson) Bonde och härigenom blev farmoder till konung Karl Knutsson, och Ingeborg Nilsdotter (Vasa) som 1376 inträdde i Sankta Klara kloster i Stockholm.

Barn
1. Krister Nilsson (Vasa) (†1442)
2. Ramborg Nilsdotter (Vasa) (farmor till Karl Knutsson (Bonde)
3. Ingeborg Nilsdotter (Vasa), ingavs som nunna i Sankta Klara kloster 1376 och är möjligen identisk med den 1408 nämnda abbedissan Ingeborg i samma kloster.

Källor: Vasaätten på Runeberg, Vasaätten på adelsvapen.com

2 425 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!