NORRA BERGNÄS KAPELL
På 1830-talet kom den förste bebyggaren till Norra Bergnäs. Han hette Abel Jonsson-Vesterlund och kom från Jutis, efter något år kom också Abels bror Abraham till Norra Bergnäs Sjul Granberg var också en av de första nybyggarna. Han byggde på Revudden, hans hustru, mor Lotta blev bygdens barnmorska.
Abel -Jonsson Vesterlund första bostad var en enkel torvkåta. När han byggt den, åkte han tillbaka till Jutis för hämta sin familj, hustrun Brita och två barn. När han återvände med sin familj, hade en ripa byggt sitt bo på ena sidan av kåtan och en tjäder på den andra sidan. Enligt Gammel Kaddik betyder det att en by och en kyrka skulle byggas där. Fasta boställen kring Piteå älv fanns redan i början av 1700-talet, bl.a. Allek varifrån Gammel- Kaddik kom från.
I början av 1890-talet fanns många bofasta i Norra Bergnäs och man önskade ett kapell för att samlas till gudstjänst. 1895 skänkte Karl Johan Vesterlund, Abraham Gustaf Brodersson och Storfors AB en tomt 924 kvadratmeter, som gåva till Arjeplogs församling.
Folket i bygden hjälpte till med att hugga och forsla fram virket till kyrkoplatsen. Timret sågades till plank och brädor, spån hyvlades till taket. En tjärdal brändes för att få tjära till impregneringen av kapellet. C.E Carlberg Mattaur, och Abraham Gustaf Brodersson åtog sig att bygga kapellet för en summa av 1950 kronor.
I kontraktsumman ingick tillverkning av fönster, dörrar, övrig inredning, utsmyckning och även inköp av kyrk-klocka. Stjernberg, en kringvandrande träsnidare från Jokkmokk hjälpte till med utsmyckningen av kapellet. Abraham Gustaf Brodersson gjorde den första orgeln. Han har troligen också gjort ängeln som finns på predikstolen. Den första orgeln hamnade så småningen hos Elsa Skaile i Akka, men användes då som diskbänk.
1897 invigdes kapellet, omkring 15 september av prosten Calleberg. Vid invigningen döptes Elsa Skaile från Akka. Kapellhelger hölls i juni före midsommar, i mitten av september samt i februari, julotta firade man också i kapellet. Till kapell- helgerna samlades alla som kunde och firade helg. Prosten Calleberg höll även husförhör. Då måste man kunna sin bibel och katekes, så man inte behövde skämmas för prost och grannar. Dop och vigslar förrättades under helger.
De första brudparen som vigdes i Norra Bergnäs kapell var A.G Brodersson och Anna Nilsson samt August Långdahl och Karolina Vesterlund julen 1902. ( August Långdahl och Karolina Vesterlund, var Sven , Margaretha Winnbergs morföräldrar)
1985 kom den mer än tioåriga frågan upp, om en eventuell flyttning av kapellet till Skeppsholmen i Arjeplog. Kapellet skulle bli en stor turistattraktion. Detta mötte ett kompakt motstånd. En protestlista med 270 namn överlämnades till kyrkorådet.
Vid ett möte med kyrkorådet, sameföreningen och Norra Bergnäs Stödförening, framkom det att sameföreningen ej heller var intresserade av att kapellet flyttades till Skeppsholmen.Landsantikvarie Anna Hjärpe upplyste också om att riksantikvarieämbetet ej skulle tillåta en flyttning av kapellet. Kapellet i Norra Bergnäs passar bara i Norra Bergnäs och där skall det förbli.
Ovanstående är nedskrivet vid en kurs 1986. Medverkande: Elsa Skaile, Göta Sundberg, ( dotter till Abraham Brodersson ) , Gena Isaksson, Arvid Kaddik, Dagny Skaile, Elin Östberg, Sonja Långdahl, Berit Isaksson
Anteckningarna nedskrivna från dokument av Margaretha Winnberg Söndag, den 29 mars 1998
3 710 visningarNOTERING: Enligt Agnes Långdahl var Karolina assistent till Doktor Lidgren samt hon var verksam att köra förnödheter ner mot kusten