Nybyggena i Arjeplog

De första nybyggena i Arjeplog; Kasker (runt 1700), Racksund (1722, Thomas Johansson), Kuorokveik (1720-tal, Olof Jakobsson), Nurrholm (omkring 1750) och Sakkavare (runt 1760) hade alla samer som första nybyggare. Nybyggena var dock inte formellt godkända av myndigheterna. Istället hade man först skaffat sig ett lappskatteland, utan äganderätt, men med ensam nyttjanderätt, och för detta betalat den relativt låga lappskatten.

Lappskatt
Den lappskatt som infördes 1695 blev bestående och de belopp som lappbyarna betalade förändrades inte mycket. I skogslandet togs många lappskatteland efter hand över av nybyggare, som då också tog över skatten. Även nybyggare kunde alltså figurera i lappskattelängderna under 1700- och 1800-talen och betraktades i skattehänseende som medlemmar av lappbyn. Detta gällde dock en mindre del av alla nybyggare; den stora merparten blev aldrig innehavare av lappskatteland.

Någon gång kring sekelskiftet 1900 slutade sedan kronan att ta ut lappskatt av bofasta. Av den utredning om lappskattelanden som gjordes av Åke Holmbäck 1922 framgår att ”jordbrukare, som erhållit hemman på lappskatteland och vilka jämlikt de äldre bestämmelserna skulle deltaga i lappskatten, hava på ansökan befriats från denna”.

2 377 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!