Första Båtsjaurnybygget

Grundaren till det första Båtsjaurnybygget var klockaren Lars Olofsson Læstander och hustrun Anna Mårtensdotter. Det första nybygget i Båtsjaur är historiskt intressant ur flera aspekter. Det är med säkerhet det älsta helsvenska nybygget i Arjeplog. De allara älsta nybyggerna har lapsk anknytning. Nybygget kom också att bli en viktigt hållplats för transporterna till och från Nassafjäll. Det kan förmodas att Olof och Anna i samband med giftemålet 1760 sökte sig från hemmet i Kasker för att uppta ett eget nybygge.

De sökte sig vattenvägen via Uddjaur till Aisjaur och längst in i viken vid Aisgargna, Aisats, fann de sitt ställe. Den exakta tidpunkten för bosättningen på Aisatsvallen är omöjlig att fastställa.
I husförhörslängden för åren 1772-1826 fanns dock nybygget Båtsjaur upptaget med Olof Læstander, hans hustru och åtta av barnen införda. Denn älsta i barnaskaran, dottern Anna , föddes 1761 så det troliga tidpunkten för bosättningen är 1760.

Båtsjaurnybyggaren nämns också i fortsättningen av Petrus Leastadius journal. Av den framgår att Olof Læstander, blev antagen till klockare i Arjeplog och bosatte sig på nybygget Botsjargn. Olof Læstanders farbror uppehöll dock tjänsten till 1761, men då blev Petter Læstander ” genom pastors och scholmästares förenande magt fördriven” och ålagd att flytta till Buokt. I samma journal skriver Petrus Leastadius om nybyggarna som fick ställa upp på att bära spannmål till bruket i Adolfström mot osäker betalning. Ett tingsprotokoll från 1763 visar att det då fanns ett nybygge i Båtsjaur. Olof Læstanders och samen Daniel Larsson, tvistade om placeringen av Olof Læstanders sommarladugård. Tvisten gjordes upp i godo.

Av Olof Larsson Læstander och hustrun Anna Mårtensdotter nybygge övergavs för 150 år sedan och i dag finns inga spår av denna gård. Anna, ensam kvinna i stor ödemark, födde nio barn utan hjälp från vare sig barnmorska eller doktor. Olof hade ett hårt arbete med att få tak över huvudet, att timra upp alla nödvändiga byggnader, bärga myrhöet, odla upp marken, fiska, jaga och försöka skaffa fram kontanter till det allra nödvändigaste.

Det första syneinstrumentet över nybygget i Båtsjaur är upprättat 26 oktober 1774. Av det framgår det att Olof Larsson Læstander hade åker till ett tunnlands utsäde, att jordmånen bestod av grå sandmylla, att den var mycket kall och frostländig och att ängsmarkerna kunnat avkasta 52 vinterlass hö.

Att det dröjde hela 14 år innan någon formell anläggningssyn ägde rum på nybygget har sin särskilda förklaring. Olof Larsson Læstander hade nämligen anlagt sitt nybygge på ett lappskatteland. I och med att han förvärvat lappskattelandet hade han också dispositionsrätt till området Det innebar att nybyggaren ostört kunde börja sin nybyggesverksamhet långt innan myndigheterna uppmärksammande saken och krävde skatt också för nybygget. Med all sannolighet förvärvade Olof lappskattelandet av en same ur släkten Addak som lär ha bott i Båtsjaur när nybyggaren kom dit.

Källa: Eva Lundmark och Boken Båtsjaur by.

3 878 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!