Sofie Johannesdotter
Sofie Johannesdotter greps efter nedbränningen av Stang-huset där Sofie var anställd som husbetjänt, även om husbonden, en välmående timmerhandlare och hans hustru redan på senare tid hade lagts i sina gravar. Hon hade tydligen blivit uppsagd av de återstående medlemmarna i det utarmade Stang-hushållet.
Sofie var den uppenbara huvudmisstänkte. Det var känt att Sofie vid mer än ett tillfälle hade sagt till en annan tjänare att hennes älskarinna förtjänade att dödas innan hon i själva verket hade gått bort. Sofie greps som misstänkt. Den 23 mars 1875 hämtades paret Stangs kroppar och skickades till Ebenezer sjukhus i Halden för obduktion. Följande dag fördes Sofie till sjukhuset och visade upp kropparna. Konfronterad med möjligheten att bevis avslöjas av rättsläkaren erkände att ha mördat dem.
Obduktionen avslöjade rikliga mängder arsenik i varje kropp. Hon gjorde ytterligare erkännanden. Den 31 mars 1875 erkände hon mordet på Maren Johannesdotter och försöket att ta livet av Mathilde Wiel. Likaså erkände hon mordbrand och åtskilliga småstölder från hushållet. Hon misstänktes även för att ha mördat en trädgårdsmästare, sin egen far, samt för ett mordförsök på en äldre kvinna, men förnekade dessa fram till sin död. Den 12 maj 1875 upptäckes ännu ett lik av hembiträdet Maren Johannesdotter (ingen släkting).
Sophia misstänktes också för att ha mördat en trädgårdsmästare, hans far och en äldre kvinna men nekade till att ha gjort det och avstod aldrig fram till dagen för hennes avrättning.
Sophias mördarkarriär började, enligt hennes egna berättelser, ungefär sex år innan hennes arrestering, den 16 oktober 1869, när hon placerade arsenik i teet av medtjänaren Maren i Stang-hushållet. Flickan var förlovad och hade meddelat att hon skulle lämna hushållet om bara några dagar för att gifta sig med sin fästman.
Det tog tre år innan hon slog till igen. Något slags argument mellan henne och tjänaren om en hatt hade ägt rum. Så Sofie mördade kvinnan och gav henne arsenik från och med den 12 oktober 1872 och avslutade henne med en dos den 16:e.
Sofie hade stulit från sina arbetsgivare och när Niels Anker Stang fick reda på det fanns bara en sak att göra: mörda honom. Hon lade arseniken i hans kornsoppa. Han dog snabbt, den 10 oktober 1874.
Hennes sista förgiftningsinsats var bara delvis framgångsrik. En systerdotter till hennes arbetsgivare, 16-åriga Mathilde Wiel, överlevde arsenikattacken, men förblev allvarligt skadad för livet. Sofies motiv denna gång var att slippa besväret att ta hand om Mathilde efter att hon blivit sängliggande av influensa.
Sofie Johannesdotter ställdes inför rätta för mord (det framgår inte av de för närvarande tillgängliga källorna om det fanns flera anklagelser), befanns skyldig och dömdes den 19 juli 1875 till döden. Hon överklagade domen och hennes yrkande avslogs av Högsta domstolen den 6 november 1875. Den slutliga dommen för avrättning föll när kung Oskar II den 27 november 1875 vägrade omvandla straffet. På Borgermesterløkken i staden Halden halshöggs seriemördaren av skarprättare (bladbödel) Theodor Larsen.
Sofie har citerats för att säga till prästen som besökte henne under hennes sista timmar: “Vissa är fula på utsidan, men ändå vackra inombords. Andra har ett vackert utseende, men en ohygglig insida. Jag är ful både på utsidan och insidan.”
Mer än 3 000 människor deltog i hennes offentliga avrättning, den 18 februari 1876. Hennes sista ord var:
“Nu går jag hem till Jesus!”
Sofie Johannesdotter var den sista kvinnan som någonsin officiellt avrättats i Norge.
Offren:
16 oktober 1869 – Maren Johanesdotter (ej släkt), (född 1836), piga, förgiftad, död.
16 oktober 1872 – Cathrine Elisabeth Foyn Wiel (Sang), (född 1809), förgiftad, död.
10 oktober 1874 – Niels Anker Stang (född 1894), förgiftad, död.
18 januari 1875 – Mathilde Wiel, 16, brorsdotter till Stang, förgiftad, överlevde, delvis förlamad
10 februari 1875 – mordbrand, Stang familjens hus.
Hon misstänktes också för att ha mördat en trädgårdsmästare, hans far och en äldre kvinna men förnekade detta till sin död.
1 171 visningarKälla: Bok: Frank Kiel Jacobsen, Dagbok från en dödscell: om den sista kvinnan som avrättades i Norge , Pub . Lund, 1980.