Besiktningsbyrån

Mellan 1847 och 1918 skrevs kvinnor in vid den så kallade Besiktningsbyrån om de sålde sexuella tjänster eller om polisen misstänkte att de gjorde det. Besiktningsbyrån låg på Trädgårdsgatan 3 i Gamla stan, bara ett stenkast från slottet.

Där var kvinnorna tvungna att regelbundet gå på gynekologiska läkarkontroller. Det uttalade syftet var att hindra spridningen av könssjukdomar. Om Besiktningsbyrån trodde att en kvinna vara smittad av till exempel syfilis tvingades hon till ett kurhus för att bli smittfri. Det här systemet kallades för reglementeringen.

Kurhuset Eira

Kurhuset
Eira sjukhus Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Kurhuset Eira låg på Hantverkargatan 13 och var ett sjukhus där man behandlade könssjukdomar under reglementeringen. Sjukhuset öppnade 1816. Tidigare hade sexuellt överförbara sjukdomar behandlats vid Danviks hospital. När läkarna vid Besiktningsbyrån upptäckte att en kvinna smittats av syfilis, gonorré eller någon annan könssjukdom tvingades hon till kurhuset Eira för vård.

1859 fick Stockholmspolisen en särskild prostitutionsavdelning. Poliserna där hade i uppgift att se till att prostituerade kvinnor anmälde sig vid Besiktningsbyrån. Det kallades att “erhålla reglementering”. Polisen skulle också se till så att de som var anmälda som prostituerade kom till besiktningen.

 

 

Källa: Stockholms källan

65 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!