Vasa Order of America

The Vasa Order of America, Vasa Orden av Amerika, är ett svenskamerikanskt ordenssällskap. Orden bedriver social verksamhet och stöttar forskning och utbildning kopplad till svenskamerikanska frågor.

Historik och organisation
The Vasa Order of America grundades 1896 i New Haven i Connecticut under tiden för den stora immigrationsvågen från Sverige till Amerika. Under 1800-talets slut bildades ett antal sjukkassor och liknande inrättningar med svensk koppling som stöd för immigranter i nöd. Amerikanska Vasaorden organiserades som ett nätverk för dessa.

Idag består The Vasa Order av en Storloge, 19 distriktloger och nästan 300 lokala loger i USA, Kanada och Sverige. Orden och logerna med närstående fonder och stiftelser erbjuder ekonomiskt stöd till äldre och sjuka medlemmar och stipendier för studier och forskning med anknytning till svensk kultur och det svenska språket. Orden driver ett arkiv, Vasa National Archives i Bishop Hill i Illinois, med dokument kopplade till svenskamerikansk historia.

Organisationen leds av en Stormästare, en vice Stormästare, Storsekreterare, Storskattmästare och andra styrelseledamöter. Orden ger ut skriften Vasa Star (Vasastjärnan).

Ritual och ceremoni
Som ordenssällskap arbetar Vasa Orden enligt vissa ceremonier. Intagning av nya medlemmar sker under en invigningsritual som är hemlig för personer utanför Orden. Orden har dessutom, som andra ordenssällskap, vissa hemliga tecken och lösenord.

Källor: wikipedia, vasaorder.com

Till Vasorders hemsida

1 206 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!