Centrala Soldatregistret

Centrala Soldatregistret är den självklara utgångspunkten för dig som vill veta mer om dina militära anfäder. Databasen, som är gratis och öppen för alla är ett samarbete mellan Centrala Soldatregistret i Axvall (som äger basen) och Linköpings Universitet, besöks årligen av nästan en miljon forskare.

Uppgifterna du hittar i Centrala Soldatregistret är avgiftsfria, men att ta del uppgifter om soldaten från externa register kan kosta, då det upp till varje register att själva bestämma om avgift. Det centrala registret består av lokala soldatregister och registreringen görs ideellt av föreningar eller privatpersoner runt om i Sverige. Kontaktuppgifter till de lokala soldat­registren hittar du under fliken Kontakter på hemsidan www.soldatreg.se

Hitta till databasen

Du kommer till sökformuläret genom att följa länken Databasen under fliken SÖK SOLDAT. Direktlänken till söksidan är www.ep.liu.se/databases/soldatregister/search.sv.aspx

Så söker du, steg-för-steg

cent soldatreg

1. Soldatens för- och efternamn

(soldatnamn) skrivs i samma fält med efternamnet först och med mellanslag mellan efter- och förnamnet. Alltså: Efternamn Förnamn. Du kan söka antingen på efternamnet eller på förnamnet eller båda samtidigt om du känner till det fullständiga namnet. Exempel: Fröjd Johan. Systemet är inte känsligt för versaler eller gemener. Ange inget kommatecken mellan namnen.

Fältet är automatiskt trunkerat vilket betyder att om man söker på ett namn så visas också de namn där det du sökt på utgör en del. Exempel: Söker du på ”Holm” visas alla poster som innehåller frasen ”Holm” exempelvis Holmgren, Holmkvist, Söderholm, Cederholm osv.

2. Släktnamn

Släktnamnet är det namn soldaten hade innan han fick sitt soldatnamn. I de allra flesta fall hans patronymikon. Fältet består av endast efternamnet.

3. Född och död, datum

Här ska du inte skriva in några komman, bindestreck eller mellanslag. Sök på år, månad och dag så här: 18780912 eller på endast årtal eller årtal och månad enligt samma princip.
I rutorna för antagen och avsked ska du söka på bara årtalet. I den fullständiga posten är bara årtalet synligt.

4. Regemente och kompani

Dessa två fält har också automatisk trunkering. Försök därför att ange ett så exakt sökord som möjligt. Namnet på kompaniet är registrerat enligt C Grills stavning/benämning. Till vänster på uppslaget har du en lista med de regementen som ingår i soldatregistret i dag.

5. Rote och Socken

Rotenamnet är registrerat med modern stavning om stavningen skiljer sig från Grills. Socknens namn ska skrivas med modern stavning.

Källa: Centrala Soldatregistret

3 380 visningar

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!