Herr Per

Han förde ett strängt regemente under sin tid i den aflägsna fjällsocknen, och ofta lär han ha användt sin käpp i stället för lag och evangelium, när det gällde att omvända lapparna från hedendomen. En gång slog han t. o. m. ihjäl en lapp, när denne kom in i hans arbets-kammare i något ärende och glömde taga mössan af sig.

Denna uppgift torde för många förefalla osannolik, men för min del tror jag, att den mycket väl kan vara sanningsenlig. Sigvardus Granberg, kyrkoherde i Arjepluog 1719—1761, hade icke mindre än tre dråp på sitt samvete, när han under en ämhetsresa drunknade i Storavan. En lapp mer eller mindre hade ingen betydelse, och ett sådant lif kunde godt tagas här uppe utan någon egentlig fruktan för efterräkning. Ja, dråparen behöfde inte ens, i synnerhet om han var en mera framstående man, betala de under hednatiden vanliga trälsböterna, i regel 12 ören i silfver per lif.

Vidare berättas det om denne Herr Per, att han på alla sätt försökte utpressa lapparne. När dessa t. ex. under sina kyrkobesök från fjällen i norr kommo till motsatta stranden af Sädvajaure, rodde visserligen Herr Per dem till mötes, men innan de fingo stiga ner i hans båt för att följa med öfver och få nattvarden och syndernas förlåtelse, måste de gifva honom silfversaker, renstekar, märgben och  pälsverk m. m. Det var en aflatshandel så oskrymtad som någon annan.

Per Noreaus Fjällström
Född: 1657 Silbojokk, Norrbottens län 1)
Död: 1706 Silbojokk, Norrbottens län 1)

Källor:
1) Disbyt, nr 09268

3 617 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!