En tragisk drunkningsolycka

En tragisk drunkningsolycka som krävde två dödsoffer, inträffade på onsdagen. Det var två systrar, 14-åriga Rosita och 10-åriga Inger Mörtsell, smedsbo, Grytnäs, som drunknade i dalälven ej långt från hemmet. Det var vid 11,30-tiden till sammans med en kusin, 13-åriga Margaretha Winberg*, Skinskatteberg, gått ner till älven för att bada.

Inger Mörtsell

Plötsligt kom den yngre flickan ut på för djupt vatten och skrek på hjälp, varvid systern samm ut och höll henne uppe en stund. Kusinen gjorde ett försök att ingripa men sprang senare upp till hemmet och ropade på hjälp.

Fadern sprang ner till badplatsen tillsammans med en yngre syster. Han fick tag i en båt och började dragga efter flickorna, som dock redan hade drunknat. En sommarstugegäst vid Smedsbo larmade brandkör och ambulans.

en av de första på platsen var Tore Udd, Avesta. Han gjorde flera djupdykningar förgäves. Draggningarna fortsatte, när brandkårens serviceavdelning för drunkningsolykor kom till platsen.

 

Rosita Mörtsell

Efter en dryg timme fann man den yngsta systern cirka 50 meter från bryggan vid badplatsen. Det är ganska djupt vid badplatsen.

Familjen var tidigare bosatt i Skinnskatteberg. Fadern gjuteriarbetare och anställd vid järnverket. Han var vid tillfället sjukskriven. han visade beundransvärd sinnesnärvaro under draggningsarbetet, men sjönk ihop efter någon timme.

Modern var vid tillfället på besök på pastorsexpeditionen i Grytnäs. När hon vid hemkomsten underrättades om olyckan blev hon svårt chockad, och läkare måste tillkallas.

De så sorligt omkommna sörjes utom av föräldrarna även av tre syskon.

Från borlänge tillkallade grodmän fortsatte sedan sökandet efter den andra flickan på eftermiddagen. Den andra flickan påträffades vid 17-tiden.

* Notering: Winnberg

Källa: Tidningsurklipp från Dala Demonkraten, i Margaretha Winnbergs klippbok.

553 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!