Nästan alla Västerbottningar är släkt med varandra

”Alla uppe i Norrland är ju släkt med varandra”, kanske du hört någon säga, lite raljerande.

Det är dock något man mest tagit som ett skämt, eller en lite taskig pik – men kan det vara så att det ändå finns viss sanning bakom det där påståendet?

Ja, i alla fall om man fokuserar på Västerbotten – det hävdar släktforskaren och läkaren Lena Landstedt Hallin.

Har du någon gång varit i Västerbotten? Eller är du kanske rentav därifrån? Om du svarar ”ja” på den andra frågan, så är sannolikheten mycket hög att du är släkt med så gott som alla dina barndomsvänner. Kanske till och med din partner – om han eller hon är från samma landskap.

Bild: Wikimedia Commons

Det här menar släktforskaren Lena Landstedt Hallin som nu deltar under en konferens i Umeå som fokuserar på DNA-forskningens roll inom släktforskningen. Hon jobbar som läkare och har intresserat sig för sådana här frågor i många år.

”Gifter sig mellan släkter”

Det kanske mest intressanta som Lena Landstedt Hallin kommit fram till är att nästan alla från Västerbotten är släkt med varandra.

– Det är mer en känsla eftersom alltid om jag träffar någon som har rötter från Västerbotten så kan jag gå hem och lägger då in vederbörande i det stora släktregister jag byggt upp under alla år och lyckas då nästan, nästan alltid hitta gemensamma avfärder, säger hon till P4 Västerbotten och fortsätter:

– Det beror på att man under århundradena haft många barn, bott i ganska avlägsna trakter, då blir det att man gifter sig mellan släkter, på samma sida älven, eller man träffas på kyrkbacken eller kyrkstugorna. Då blir det gemensamma släkter till slut

Bild: Mynewsdesk/Johan Adelgren

Men hur ser då släktskapet mellan västerbottningar ut?

– Det vanligaste är att man har gemensamma avfärder, säg fem, sex eller sju generationer bakåt. Inget man själv skulle kalla släkt egentligen, men när man gör släktforskning så det blir sjundekusin eller åttondekusin och det är ju lite kul att man har gemensamma anor, säger Lena Landstedt Hallin.

P4 Västerbotten

1 977 visningar
Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:
error
fb-share-icon
Share this!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.
Visa
Göm
error: Content is protected !!